Siste nytt

Tekniske Problemer med BES' hjemmeside

Siste helg i januar fikk webansvarlig hakeslepp: Alle internettsidene var slettet, etter lengre tids kjekling med leverandøren om tilgangsrettighetene på serveren. Gjennom hele desember og januar måned hadde jeg ikke tilgang til ftp-området på serveren, og vertene gikk ikke akkurat over lik for å hjelpe på situasjonen. Enden på visen var nullstilling av filområdet, det vil si at alt ble slettet (uten mitt vitende) og at jeg umiddelbart fikk det svært travelt med å få det hele opp på beina igjen. I det minste var tilgangsrettighetene mine gjenopprettet. Derfor er denne filen som den er, med siste oppføring 22. september. Da tok jeg den siste backupen før katastrofen, det som skjedde innimellom er sannsynligvis fortapt, med mindre jeg finner et ekstra sett et eller annet sted.

Januar 2001

Årets første måned var preget av liten aktivitet på trikkefronten. Den første uken var "sabbat", den andre uken befant webansvarlig seg i Oslo på kombinert studietur trikk/utenlandsstudier. Takk til alle derovre for en interessant studie av Oslotrikken samt t-banen, og takk til Håkon K. Gaarder som innlosjerte meg! Tredje og fjerde uke i januar var det for kaldt i været til å få gjort noe (påstås det), så ingenting skjedde.

Februar 2001

Nå skriver vi februar, men fortsatt har lite skjedd, det er fortsatt for kaldt. Muséet holder nå stengt, og før skinneleggingsarbeidene kan starte må asfaltverket ha startet opp igjen. Før arbeidet kan fortsette i noen større grad på trikk nr. 47, må vi få laget en bukk som kan legges på de to trikkejekkene våre, noe vi forhåpentligvis får løst med det aller første. Ellers er det atter stans i BTMs portprosjekt. Den venstre rulleporten i sydenden skal erstattes av to vanlige stålporter, et arbeid som skulle vært avsluttet for flerfoldige år siden, men på grunn av sendrektighet blant enkeltpersoner i muséet (sand i maskineriet), har det drøyet så pass. Portene er laget, nå mangler bare hengslene som på mystisk vis har forsvunnet. Foreningen vår har forlengst gitt opp alt håp om at portene er på plass før sommeren, selv om fundamentet for midtstolpen allerede er støpt på plass. Portmakerne sier de ikke kan arbeide uten deler, og det er jo sant.

Ting skjer også på trolleybussfronten. Volvo/Hess/BBC 324 skal snarest under tak i trikkehallen, så den kommer vekk fra plassen på verkstedet Mannsverk. Ikke bare står den utsatt for elementene, også stedets lokale drittunger herper den med jevne mellomrom. Vognen er som eneste gjenværende Volvo kjørbar, og ved å kannibalisere de øvrige bussene av samme type (som er/skal i Rådalen) er det opparbeidet et brukbart assortement av reservedeler. Volvoene er Bergens første tyristorstyrte trolleybusser, hvilket vil si at de er trinnløst regulerbare i motsetning til deres eldre søsken med trinnkobling. Et annet resultat av dette er at reservedeler er svindyre og svært vanskelige å fikse selv, samt at de etterhvert er vanskelige å få tak i. Derfor kannibaliseringen. Når de eldste ÖAF-leddbussene takker for seg når de nye Volvotrolleyene forhåpentligvis kommer i 2002, vil de lide samme skjebne, elektronikken i disse er helt lik. Om det skal tas vare på en leddtrolleybuss av denne typen er uvisst, men de er definitivt verneverdige som de første serieleverte leddbusser i Bergen by. Riktignok fikk Bergen Sporvei en dieselleddbuss i 1978, men den gjelds ikke, det var bare én og dessuten ble den hugget.....



Fredag 22. september

Klokken 10.00 ble rapporten om museumssporvogner over Nygårdshøyden formelt overlevert Bergen Kommune, av Tom Potter i VestNorsk Plangruppe. Mottaker var kommunalråd Nils Arild Johnsen (Sp), som har vært vår store politiske støttespiller i denne saken. Mediene var også til stede, representert ved TV Hordaland og Bergensavisen. Under møtet i trikken, som varte i vel en halv time, ble det fra kommunalt hold luftet tanker om en arbeidsdeling. Dette vil innebære at kommunen står for graving og asfaltering, mens vi tar oss av spor- og luftledningsarbeid. Dersom dette blir en realitet vil vi bruke atskillig kortere tid på å komme i mål med museumssporveien vår, da vi ikke lenger må stå for asfalteringen, som er en vesentlig utgiftspost i våre budsjett.

Torsdag 21. september

I morgen skjer den formelle overrekkelsen av rapporten om Trikk over Nygårdshøyden. Denne ble laget av VestNorsk Plangruppe på oppdrag fra Bergen Kommune, og utreder aspektene ved kjøring av museumssporveien over Nygårdshøyden til Engen. Sporet ble renset for løv og annet rask, og trafikk-vognen ble gitt en innvendig puss. Mer om dette i morgen!

Lørdag 16. september

I anledning arrangementet kollektivtrafikkens dag, ble trikken kjørt gratis for publikum fra 11 til 14. Bergen Nordhordland Rutelags veteranavdeling stilte med to nydelige busser, en Volvo/Arna og en Scania/Vest, og stod for tilbringertjenesten til museet, fra Ole Bulls plass. Av andre ting relatert til vår virksomhet, ble det kjørt med veteran-trolleybuss på linje 2. Denne bussen var en 72-modell Skoda 9tr, med konduktør-binge bak og ditto inngangsdør. De som husker Skodaene husker nok også den karakteriske lyden, den dype brumlingen som ble et skingrende hyl etterhvert som farten øktes. Oslo-folk: Tenk Höka, eller Hägglund-hylet om dere vil! Ellers er bussen kontaktstyrt, med tydelig klakk-klakk-lyd og nøkking under igangsetting og brems.


Torsdag 14. september



Web-sidene er nå oppdatert med Trasékart fra Møhlenpris til Engen!

I dag har vi fått tillatelse fra Statens Jernbanetilsyn til å trafikkere den nye strekningen i Wolffs gate. Av den grunn ble tiden viet til vognføreropplæring. Selv om den nye kjørestrekningen er relativt kort, stiller den store krav til vognførerne. Med alle sidegatene, innkjørslene, og det faktum at vi på nedtur benytter feil gateside, må vi hele tiden kjøre defensivt, med full bremseberedskap. Selv om bilistene har lovfestet vikeplikt for sporvogn, er dessverre erfaringen at svært mange Bergensere bak rattet gir blanke i regelverket, enten fordi de har glemt det, eller fordi de rett og slett ikke har den nødvendige respekt for skinnegående transportmidler. Den dagen det smeller vil det imidlertid helt og holdent være deres feil, slik webmaster har tolket regelverket.


Fredag 8. til Søndag 10. september

Denne helgen ble det avholdt årsmøte for de Nordiske sporveishistoriske foreningene i Skjoldenæsholm, Danmark. Bergens Elektriske Sporvei hadde fire representanter til stede. De forskjellige foreninger presenterte her seg og sitt, samt hva som hadde skjedd siden forrige møte. Etterpå fikk deltakerne kjøre trikk på museumssporveien, og hadde ellers et veldig interessant opphold i Skjoldenæsholm. Det er bestemt at neste års møte skal finne sted i Gøteborg, Sverige.

Torsdag 7. september

Dagen gikk med til å foreta litt vasking inne i vogn 62, dessuten ble den videre fremdriften vår diskutert. Blant annet skal kurven inn i Olav Ryes vei legges i høst.

Tirsdag 5. september

Statens Jernbanetilsyn besøkte i dag vår forening. Blant annet besiktiget de den nye Skinnegangen i Wolffs gate med tanke på formell godkjenning. Enkelte andre detaljer vedrørende driften ble også diskutert.

Lørdag 26. august

Web-ansvarlig har endelig begynt å jobbe igjen etter ferien! Nytt fra sommeren som gikk:
Den nye strekningen i Wolffs-gate er asfaltert, og søknad om godkjenning sendt Statens Jernbanetilsyn. Der i gården svarte en med at de ville komme over fjellet for å se på nyanlegget en dag i september. Forøvrig planlegges neste sporutvidelse, nemlig kurven inn i Olav Ryes vei. Her har imidlertid våre folk støtt på en byråkratisk mur av vrangvilje, som først må slås ned. Mer info følger....

Søndag 24. juni

Web-ansvarlig for Bergens Elektriske Sporvei reiser nå på ferie! Disse sidene vil derfor ikke bli oppdatert på en del uker. Trikken kjører imidlertid hver søndag sommeren igjennom, så hvis du vil ta deg en tur er det bare å stikke innom Trikkehallen på Møhlenpris i åpningstiden mellom 12 og 16!

God Sommer!

Torsdag 22. juni

Vogn 62 ble vasket ren innvendig, og klargjort for sommersesongen.

Torsdag 15. juni

Plogvogn 399 fra Oslo Sporveier (BES 170) fikk idag rettet en del sår i vognkassen, etter demontering av plogutstyret. Vognen fremstår nå i våre egne farger, men foreløpig uten vognnummer. Med tiden skal vi montere en ny kompressor (Oslo Sporveier beholdt den gamle) og annen redskap i vognen, så vi får en skikkelig arbeidsvogn. Før vognen kan tas i drift, må vi imidlertid få på plass en strømavtaker. Den nye strekningen i Wolffs gate skal asfalteres over helgen.

Torsdag 8. juni

Siden vi fra vår side er ferdige med arbeidet i gaten for denne gang, ble det tid til å utføre andre oppgaver. Det ble ryddet foran vognhallen, og planer for fremtidig opparbeidelse av plassen ble diskutert. Nodest Asfalt kan av forskjellige grunner ikke asfaltere strekningen før i neste uke, men dette byr ikke på problemer av nevneverdig art.

Mandag 5. juni

Et nytt lass grus ble levert, og et arbeidslag tok seg fri fra jobben et par timer for å dra ned på Møhlenpris og fordele grusen utover skinnegangen. Senere på kvelden ble sporet helt klargjort for asfaltering. Dette skal forhåpentligvis skje i løpet av denne uken.

Torsdag 1. juni

Kristi Himmelfartsdag, "Himmelspretten". Ingen aktivitet på Møhlenpris i kveld.

Tirsdag 30. mai

Et lass grus ble strødd ut over den nå støknede betongen, men det var ikke nok med det ene lasset. I tillegg var grusen et par hakk for grov. Når sporet er ferdig gruset er det klart for asfaltering, noe som antakelig vil skje i neste uke.

Mandag 29. mai

Fra klokken 9:00 om morgenen ble det lagt betong i grøften opp til omtrent halvveis på skinnelivet. Ved hjelp av egnet redskap ble betongen dyttet godt under skinnefoten, det er det siste stedet vi vil ha luftlommer. På forhånd var det lagt armering i hele grøftens bredde. Betongen skal sørge for at sporet ikke flytter seg det minste etter at det er asfaltert og driften innledet. Etter endt arbeide ble området sperret av, og overlatt til tørkegudene.

Lørdag 27. mai

Tre mann var nede på formiddagen for å justere sporet skikkelig, i forkant av betongleggingen på mandag.

Fredag 26. mai

En mann var nede på ettermiddagen for å gjøre ferdig ihvertfall en sveiseskjøt, slik at det blir mindre arbeid å gjøre i neste uke. Web-ansvarlig har i dag hatt IT-eksamen, og jo, det gikk aldeles glimrende....

Torsdag 25. mai

Fra ca. klokken 16:00 ble det arbeidet med å fjerne jordmasser fra grøften. Igjen fikk vi hjelp av vår dyktige maskinfører. Deretter ble de siste to atten-meters lengdene med rettskinne slept ned til anleggsområdet. Når dette tok til økte trafikken så en skulle tro en ferge hadde kommet til land. Vi ble atter overrasket over bilistenes evne til å snike seg forbi på fortauer, og ellers andre steder der de ikke har noe å gjøre, på tross av omdirigering. Grunnleggende kunnskaper om parkering mangler også, og mange Møhlenpris-boere har i det siste fått kjekke 500-kroners giroer i viskerbladene sine, med hilsen fra kommunen. Utpå kvelden ble det nye sporet delvis justert, slik at det gikk an å sveise strengene sammen. Hele lengden på 36 meter ble også justert for sporvidde, slik at det nå er nøyaktig 1435 millimeter mellom skinnekoppene. Nå gjenstår det å sveise og justere ferdig, slik at vi kan begynne å støpe sporet fast i gatelegemet.

Onsdag 24. mai

Driftsansvarlig Ingebrigtsen og banemester Pedersen tilbrakte kvelden i grøften på Møhlenpris. Den ene pakket elektroder nedi skinneskjøtene, mens den andre brente vekk en del av den gamle kurven inn i Olav Ryes vei. Begge to holdt på i regnvær til klokken 22:30 om kvelden. Resultatet ble imidlertid bra: Begge skjøtene er nå på det nærmeste ferdige.

Tirsdag 23. mai

I dag ble sporet videre justert, og arbeidet med å sveise sammen den nye lengden med det "gamle" sporet tok til. På grunn av dårlig tid ble ingen av skjøtene gjort ferdige i dag. Enhver sporveisentusiast vet at å sveise skinner med vanlig elektrodesveis er noe som tar tid, i dag to timer per skjøt. Når vi tillegg må strekke på flere hundre meter tre-fase kabel for å forsyne sveisetransformatoren med strøm, blir dette en svært tungvint oppgave. Det arbeides imidlertid med nye måter å ordne sveisestrømmen på, så om ikke lenge blir arbeidet forhåpentligvis noe enklere.....

Torsdag 18. mai

Ved hjelp av en gravemaskin fikk vi slept ned de første lengdene med spor til den nye strekningen. Arbeidet begynte klokken 16:00, og fortsatte til 22:00. Da var 18 meter spor nedlagt i gaten, totalt 36 meter skinner. Dette ble delvis justert, og traversbånd montert.

Mandag 15. mai

Ved hjelp av en kommunal gravemaskin, med entusiastisk maskinfører, fikk vi gravd opp Wolffs gate og klargjort for skinnelegging. For å sikre beboerne i gaten tilgang til parkeringsplassene sine, har vår tømrer laget et par kjøresterke lemmer, som ligger over grøften.

Torsdag 11. mai

I dag ble asfalten i Wolffs gate fra Welhavens gate til Olav Ryes vei skjært opp, som forberedelse til de forestående gravearbeidene i forbindelse med skinneleggingen. Arbeidsvognen fra Oslo begynner endelig å se ut som en bergensvogn, da vår kyndige maler nå legger siste hånd på vognens gule og krem-hvite drakt.

Torsdag 4. mai

Et sporkryss som var tydelig merket av flere tiårs slitasje, ble i dag utbedret ved at en la sveis oppå det gamle stålet. Dette ble så slipt til, slik at vognhjulene får en bedre flate å bevege seg på når de passerer krysset.